Poznajemy ukraińską kuchnię
Na zajęciach języka polskiego dla cudzoziemców w grupie pierwszej oraz drugiej zajęliśmy się przygotowywaniem przepisów kulinarnych dań charakterystycznych dla Ukrainy. Dzieci chętnie opowiadały, co takiego jest popularne wśród dań oraz z zaangażowaniem przystąpiły do opisu w postaci składników oraz po kolei czynności, aby dana potrawa powstała. Okazało się, że bardzo lubianym daniem wśród dzieci są tzw. okroszki a u nas funkcjonują pod nazwą faworki lub chrusty.
Zainspirowani tymi zajęciami pomyśleliśmy, że czasami warto poznać czyjąś kulturę od kuchni. Jak pomyśleliśmy tak zrobiliśmy. Dzięki gościnności pani Karoliny Szałaśnej wzięliśmy udział w zajęciach kółka kulinarnego. Uczący się w naszej szkole uczniowie, którzy przyjechali do nas z Ukrainy upiekli vargus, czyli ukraińskie faworki.
Podczas zajęć korzystaliśmy ze sprzętu, który został zakupiony z programu Laboratoria Przyszłości. Kolejny raz pozwolił on naszym uczniom zrealizować ich pomysły.