Wszyscy doskonale wiemy i rozumiemy jak ważne jest zdrowe odżywianie. Na wiosnę organizm przestawia się z trybu zimowego i łaknie nowalijek. Wiosenne kanapki to rewelacyjne śniadanie i smaczna przekąska.
Dnia 26 kwietnia klasa 1b podczas warsztatów kulinarnych przygotowała wiosenne kanapki. Na stołach zagościły: rzodkiewka, ogórek, sałata, pomidor, sery, jajka, wędliny, szczypiorek z własnej klasowej hodowli, świeże pieczywo.
Wszyscy z wielkim zaangażowaniem zabrali się do pracy. Dzieci kroiły, smarowały, układały przyniesione produkty na ciemnym i jasnym pieczywie. Przygotowane kanapki wyglądały apetycznie i kolorowo. Miały dużo witamin i wybornie smakowały.
Uczniowie podczas zajęć utrwalali znajomość produktów zdrowej żywności, ćwiczyli posługiwanie się nożem i deską do krojenia, zwracali uwagę na zachowanie higieny przed przystąpieniem do pracy.
Wspólne śniadanie w klasie sprawiło dzieciom dużo radości i satysfakcji z możliwości skomponowania swojej własnej, zdrowej i kolorowej kanapki. Było bardzo pysznie, zdrowo i kolorowo. Nawet największe niejadki zjadały kanapki z apetytem.
Na pewno nie są to ostatnie zajęcia kulinarne w naszej klasie.